Nieuwbouwproject Putte buitenkant

Woonproject June in Putte door de ogen van architect Piet Servaes:

“Architectuur en groen moeten samen een meerwaarde vormen.”

Het centrum van Putte is een uniek woonproject rijker: June.

Landmarx sloeg de handen in elkaar met pi ARCHITECTen om een leefgebied te creëren waarin de woonkwaliteit primeert. Samen met architect Piet Servaes duiken we dieper in de unieke troeven van June, de keuzes in zijn ontwerpproces en zijn visie op de architectuur van morgen.

Wie is Piet Servaes?

Architect Piet Servaes telt al twintig jaar ervaring in de sector. In zijn portfolio vinden we zowel verbouwingen als restauraties van historische panden, nieuwbouw (meergezins-)woningen en industriebouw. Piet heeft een brede waaier aan esthetische interesses en pint zich dan ook niet vast aan één stijl. Op voorwaarde dat er binnen een project wel een stijlkeuze wordt gemaakt. “Een landelijke villa waar er een moderne blok aan wordt gebouwd? Zo zijn er veel, maar het is gewoon niet mijn ding.”

Als klankbord binnen Landmarx neemt Piet zowel de rol van architect, expert als van bemiddelaar op. Hij ondersteunt wanneer de opportuniteiten van een site worden onderzocht, overziet ontwerpplannen, coördineert de uitvoerende partijen en waakt over de bouwcultuur op de werf. Zo zorgt Piet van studie tot afgewerkt project dat onze waarden worden uitgedragen.

Samen met zijn team bij pi ARCHITECTen tekende Piet het nieuwe Landmarx-project ‘June’ in Putte.

Uitgesproken architectuur van de voormalige melkerij

Het project June wordt gebouwd op de site van de voormalige melkerij Sint-Isidoor. Decennialang werd hier zuivel van lokale boeren verwerkt, tot de gebouwen in 1989 een tweede leven kregen als doe-het-zelfzaak. Vorig jaar besloten de eigenaren te genieten van hun welverdiend pensioen – tijd om de site nieuw leven in te blazen als woonproject.

 

De oorspronkelijke gebouwen maken plaats voor nieuwbouw. Een bewuste keuze?

Piet: “Ik werk vaak aan restauraties van geklasseerde panden, zowel uit de zestiende, zeventiende als achttiende eeuw. Eerbied voor historische architectuur zit dus in mij. Maar de bestaande bouw in Putte leende zich jammer genoeg niet tot verbouwing. De voormalige melkerij was uitgeput en kon gewoon niet op een gezonde, hedendaagse en energiezuinige manier naar gezinswoningen worden getransformeerd. Samen met de gemeente werd beslist om te slopen en herop te bouwen met behoud van de oorspronkelijke stijlelementen.”

“We bouwen voor de toekomst, maar wel met respect voor de geschiedenis.”

 

Hoe leeft de geschiedenis van de site verder in de architectuur van June?

Piet: “De melkerij had een heel uitgesproken look. Die industriële esthetiek komt terug in de roodbruine recuperatiestenen, de grote glasvlakken met roeden, zwart aluminium buitenschrijnwerk en de ritmiek van de gevelverdeling.”

“Het project bestaat uit twee gebouwen. Het hoofdgebouw heeft een gelijkaardige gevelsteen als de melkerij en blijft op dezelfde positie staan, waardoor het straatbeeld gevoelsmatig niet gewijzigd wordt. Zo kunnen de inwoners van Putte trots blijven zeggen: kijk, daar was vroeger de melkerij.”

“Het tweede gebouw vormt een hedendaagse aanvulling met een witte gekaleide look die tegenwicht geeft aan het historische. Dat geheel straalt de visie achter het project uit: we bouwen voor de toekomst, maar wel met respect voor de geschiedenis.”

Landschapskamer als centrale groene ruimte

De 36 appartementen en penthouses in June hebben een ruim leefterras met uitzicht op de gezamenlijke parktuin. Door die tuin loopt een trage verbinding voor voetgangers en fietsers – een wig tussen de voorliggende steenweg en de achterliggende wijk.

Piet: “Daarom spreken we van semi-publiek groen. Het is in de eerste plaats een tuin voor de bewoners, maar het verfraait ook het landschap voor passanten. Ik noem het zelf een landschapskamer. Dankzij de visuele integratie van streekeigen natuur, belevingsgroen, wadi’s … kan ze uitgroeien tot een volwaardige gebruiksvriendelijke groene ruimte.”

“We zetten sterk in op de relatie tussen binnen en buiten.”

 

Die focus op groen is opvallend voor appartementsbouw in het centrum.

Piet: “Het buitengebied wordt steeds belangrijker in nieuwbouw. De afgelopen decennia hebben we dat te veel verloederd, terwijl groen juist bijdraagt aan de woonkwaliteit. Voor de bewoners van het project, maar ook voor de buren en passanten.”

“In het ontwerp van June zetten we sterk in op de relatie tussen binnen en buiten. De parktuin is een essentieel element en de grote raampartijen zorgen ervoor dat de bewoners hier optimaal van kunnen genieten, ook als zij binnen zijn. Van op de terrassen op het gelijkvloers kan je bovendien rechtstreeks de tuin inlopen. Heerlijk.”

 

Opvallend zijn ook de inpandige tuinkamers. Hoe dragen die bij tot het binnen-buitengevoel?

Piet: “Deze tuinkamers zijn terrassen die overlopen op het niveau van de leefruimte en volledig door glas zijn omhuld. Zo heb je vanuit verschillende hoeken van de woning zicht op het terras en aansluitend op de parktuin. Als je de ramen opent, creëer je zo een verlenging van de leefruimte met een uniek outdoorgevoel. Er is ook de optie om screens te voorzien die het volledige terras afsluiten.”

“Architectuur en landschap mogen niet meer op zichzelf bestaan. Ze moeten samenwerken.”

“De landschapsaanleg is een aanvullende factor op de architectuur. Beide kunnen immers niet meer op zichzelf bestaan. Architectuur is deel van het landschap, maar ze mag de buitenruimte niet overmeesteren. Ze moeten samenwerken en zo een meerwaarde vormen. Dat is een visie die ik als architect heel erg nastreef en de beweegreden achter dit binnen-buiteneffect.”

Een autoluw project en optimale bereikbaarheid

June is een autoluw project: auto’s worden naar de buitenzijde van de woonzone geleid of parkeren rechtstreeks ondergronds. Dit type woonerf wordt steeds meer toegepast in een dorpskern en draagt bij aan de woonkwaliteit, vertelt Piet. “De ondergrondse parking zorgt voor meer dan genoeg parkeergelegenheid, zonder dat de auto’s het groene uitzicht en de rust verstoren.”

Er is ook een sterke focus op fiets- en wandelverkeer.

Piet: “Klopt. De publieke fiets- en voetgangersverbinding die door de site loopt, is een autoluwe schakel tussen de Waversesteenweg en de Rappoortvelden. Naast de autoparking voorzien we ook dubbellaagse fietsenstallingen die wel honderd fietsen kunnen bergen. Zo stimuleren we het trage verkeer, dat helemaal in harmonie is met de rustige en toch bruisende kern van Putte.”

“June bevindt zich op een heel gunstige locatie. Vanuit Putte bereik je snel Mechelen, Leuven en zelfs Antwerpen. De site bevindt zich bovendien op wandelafstand van horeca, winkels, scholen, dokters … En op slechts 100 meter vind je de bushalte waarmee je vlot richting Mechelen, Heist-op-den-Berg of Lier pendelt.”

“Het zal een levendige plek worden waar mens, architectuur en groen een harmonieus geheel vormen.”

Een duurzaam woonproject voor iedereen

Over de appartementen en penthouses vertelt Piet dat ze ruim belicht zijn met grote glasvlakken. “Dan gaat het niet enkel over de leefruimtes. Ook de slaapkamers zijn mooi bemeten en lichtrijk. Woonkwaliteit primeerde sterk boven kwantiteit wanneer we het aantal woonunits uittekenden. Daar hamert Landmarx erg op.”

 

Er zijn drie types appartementen, verspreid over de twee gebouwen. Wat is het verschil?

Piet: “Je kiest uit een appartement met één, twee of drie slaapkamers. De totale oppervlakte schommelt tussen de 97 m2 en 105 m2, met telkens een terras van minstens 10 m2. Alle appartementen worden duurzaam en energiezuinig gebouwd volgens de actueel gangbare technieken zoals warmtepompen en ventilatiesystemen. Het ruime dakoppervlak geeft bovendien de mogelijkheid aan de kopers om extra zonnepanelen te voorzien bovenop het basispakket. Gunstig voor je energiepeil en verbruik.”

“Met die verschillende wooneenheden spreken we een breed publiek aan. Jonge starters en alleenstaanden, maar ook uitbreidende gezinnen en gepensioneerden vinden een thuis bij June. Het zal een levendige plek worden met een variëteit aan mensen. Waar wonen, architectuur en groen een harmonieus geheel vormen.”

Op zoek naar een nieuwe thuis of wil je investeren in een pand in Putte?

Ontdek het project June dat Landmarx in samenwerking met architect Piet Servaes ontwikkelt.
Neem contact op met Resor Residential voor meer informatie.

RESOR BV, Berchemstadionstraat 72 – 2600 Berchem | KBO: BE0727.862.660 | Vastgoedmakelaar: Gilles Orlians | BIV-NR. 512.908 | België | Toezichthoudende autoriteit: beroepsinstituut van vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel

Een project door Landmarx